Címlap Lovagrendek
"Szent Ambrus" Méz Lovagrend

A „Méz Lovagrendi” mozgalom

2003. november 8.-án a Baja és Körzete Méhész Klub Egyesület tíz bátor méhész tagja megalapította Magyarország és egyben Európa (akkor még nem tudtuk) első méz lovagrendjét. A lovagrend alapításának célja a méz- és méhészeti termékek reklámozása ország-világ előtt, a „Szent Ambrus Legenda” ápolása. Az ünnepélyes avatásra Baján került sor 2003. november 8-9.-én a Bácskai Mézes Napokon. Az ünnepélyes fogadalomtételt követően az akkori mézkirálynő Horváth Zsófia lovaggá ütötte:

Bíró László pecsétőrt, Fehér Péter tiszteletbeli nagymestert, Gégény Benjamin kancellárt, Harti Imre zászlóőrt, Pap István pecsétőrt, Schmidt Károly krónikást, Szalai Melinda ceremóniamestert, Vadas Gábor kulcsárt, Zsellér István mézes bödön őrt, Zsellér László fő zászlóőrt.

Az alakulást követő időszakban még sokan a lovagok közül is komolytalan dolognak gondolták a kezdeményezést. Nem érezték az esemény sikerét, a marketing lehetőségeket, pedig óriási érdeklődést és nyilvánosságot kaptak a Bácskai Méz Lovagok” a helyi médiákban. Fordulópontot jelentett a rend életében 2004. Szinre lép Magyarország első és egyetlen Méz Lovagrendje, számos helyre hívják a rend tagjait. Különböző vásárokon, gasztronómiai rendezvényeken „léptek fel” a méz lovagok. Új lovag avatására is sor került Szabados Miklós mézmúzeum őr a rend zászlószentelésével együtt mondta a fogadalom szövegét. Fontos esemény volt a rend életében 2004. december 7.-e, hiszen az OMME Budapesten a Szervita-téri templomban „Szent Ambrus napi megemlékezés”-t szervezett. Rendünk szinte teljes létszámmal képviseltette magát. Felemelő érzés volt jelen lenni. A csekély számú résztvevő ellenére új és értékes eseménnyel gazdagodott ott és akkor a magyar méhésztársadalom.
Bíró László mézlovag elkészíttette Szent Ambrus szobrát, melynek felszentelésére 2005-ben került sor. A szertartást Bácskai Keve atya, ferences rendi szerzetes végezte. 2006-ban a Bácskai Mézes Napokon újabb hat mézlovagot avattunk Az ünnepségen esküt tett Malya Péter nagykövet, Tari Tibor kaptárőr, Kóródi József fő kaptárőr, Nagyernyei Attila helytartó, Zsellér Fanni és Schmidt Eszter mézhercegnő. A hagyomány tovább folytatódott, 2007-ben avattuk Illés Sándor méhanya őrt, Hurtony Zoltán mézvadászt, Markó István viaszmestert és Nemes István hagyomány őrt.
Időközben elindult hazánkban, illetve a környező országokban is a „méz lovagrendi mozgalom”. Napjainkban több mézlovagrend is működik. Nem csak példát mutattunk, kezet is nyújtottunk a társ rendeknek. Ma már létezik a mézlovagok szövetsége is.

 

2010 © Magyar Mézút Egyesület | Design: Wellnessdesign